Svensk punk för 50 spänn – punkens nytändning på 90-talet

På 70-talet hade vi Ebba Grön och Grisen skriker och på 80-talet hade vi Strebers och Asta Kask. På 90-talet fick punken i Sverige nya tag med 50 spänn då intresset för svensk punkmusik ökat. Effekten blev att mindre rätt okända band blev eftertraktade och det blev en ”babyboom” av nya punkband. Detta var på 90-talet så man kunde inte hitta musiken på typ Spotify. Skivbolaget Birdnest ville samla alla de största låtarna på en skiva. För att kunna få med den bästa musiken på skivan kontaktade man Arda, Beat Butchers och Rainbow. Samarbetet fick heta RABB och 1992 så släppte man för första gången skivan med namnet Definitivt 50 spänn. Namnet kan förklaras med att skivan alltid kostar 50 spänn.  En av låtarna av De lyckliga kompisarna med Dricka sprit och hålla käften från deras album Le som en fotomodell. Men skivan blev också en möjlighet för några mindre grupper som Skandalerna och Godspeed att få synas.

Bild från Youtube

Iden fortsatte och året efter släpptes Definitivt 50 spänn som skulle vara starten på att varje år släppa en ny skiva. Fler skivbolag började bli delaktiga exempelvis Kamel, Desperate och Ampersand sedan Strange Edge, Melon och Fight.  De första skivorna hade artisterna som Dia Psalma och Coca Carola. Musiken var blandad mellan lugn och aggressive musik.

För att förstå svenska punkhistorian från 90-talet kan det vara bra att titta på hur traditionens utvecklats. Med nya skivbolag kom också ny typ av punk som hardcore och powerpop. Projektet fick sitt avslut 2004 då den sista skivan släpptes. Man gav också ut skivan i Norge och två VHS-band och DVD-filmer. Någonting man märker när man lyssnar är upprepningar, nyheter och andra förändringar i punkmusiken.

Skivorna

Definitivt 50 spänn som var den första skivan och släpptes 1992 och Definitivt 50 spänn Igen släpptes året därpå. Den resten av skivorna släpptes på en årlig bas och heter Definitivt 50 spänn samt det numret som det är i serien. Den fjärde skivan provade på iden om romerska siffror men man valde att skriva siffrorna vanligt.

Senaste skivan

Definitivt 50 spänn 12 innehåller låtar så som Köttgrottornas Filantropen som handlar om en handlar om en kvinna som åker iväg och färdas runt omkring i världen. Man spelar på orden hon inte kommer tillbaka och låten slutar med att hon kom tillbaka. En annan låt är Radioaktiva räkors Så Börjar Det Om som är en lite rockigare låt.

Punken i Sverige

Ebba Grön ses av många som Sveriges största punkband. Bandet bildades av Joakim Thåström, Lennart Eriksson, och Gunnar Ljungstedt i slutet av 70-talet. Låtarna hade kraftiga texter som målade upp en bild om hur man tyckte samhället var tråkigt. Låtarna har blivit klassiker som gått över från bara punken och blivit klassiker för alla svenskar. Ebba Grön la grunden för den svenska punken. Vill man veta mer bör man läsa boken Please Kill Me som är skriven av med hjälp av intervjumaterial från personer som varit delaktiga i den svenska punkrörelsen.  Det finns också ett häftigt bildgalleri från den tiden.