Strömma musik till din stereo med Chromecast Audio

Bild från Google

För de som redan blivit frälsta av Googles Chromecast som möjliggör supersmidig filmströmning kommer ny nästa produkt som ska göra livet enklare för dess användare – Chromcast Audio!

Medan Chromecast var till för bild och kanske framförallt film så är Chromecast Audio, precis som det låter, inriktat på ljud. Tanken är att du ska kunna förvandla dina redan befintliga högtalare och stereoanläggningar till trådlösa produkter för precis som med föregångaren Chromecast så är Chromecast Audio till för att du ska kunna koppla ihop olika enheter utan att behöva varken köpa eller krångla med en massa kablar.

Ett nytt ljudsystem för bara 390 kr.

En Chromecast Audio för blygsamma 390 kr är en betydligt billigare investering än att börja köpa nya högtalare, multiroomsystem och diverse stereoanläggningar för de som vill kunna streama musik trådlöst i sitt hem.

Chromecast har dessutom avtal med många av de stora musiktjänsterna (förutom Apple music) och därmed har alla de apparna inkorporerat en ”Cast”-knapp för att deras användare enkelt ska kunna använda Chromecast Audio.

Bättre än bluetooth.

Många skulle säkert ifrågasätta nödvändigheten med att investera ens de 390 kronorna som Chromecast Audio kostar eftersom de redan har trådlös musikströmning hemma med hjälp av bluetooth. Bluetooth är dock inte optimalt när det gäller att strömma musik trådlöst då räckvidden ofta lämnar mycket att önska och det resulterar ofta i störningar i uppspelningen.

Chromecast Audio ger dessutom en möjlighet att spela upp din musik i flera högtalare samtidigt, detta görs genom en Chromecast app som en tidigare anslutit alla sina chromecast-högtalare till.

Bättre kvalitet.

För den ljudnörden finns det ännu fler fördelar med Chromecast Audi; bättre ljudkvalitet. Chromecast Audio möjliggör nämligen för ’lossless uppspelning’ som medför högre kvalitét på musikuppspelningen än vanliga cd-skivor.

Chromecast Audio – hur funkar det?

En chromecast audi ser ut ungefär som en liten puck. Den har två sladdingångar, en micro-USB för strömförsörjning och ett 3,5mm jack för att sända ut musiken.

När du väl kopplat din chromecast audi till exempelvis din högtalare behöver du bara installera Chromecast appen (Chromecast Audio går också att kontrollera från dator med Chrome-webbläsare) i din telefon eller surfplatta. Chromecast Audio stöds av både iOs och Android.

Efter att du installerat appen så sköter den sig i princip själv. Alla andra appar du har som stödjer Chromecast Audio kommer att känna av att du installerat appen och förses med en ”Cast”-funktion som du bara kan trycka på när du vill sända till din trådlösa högtalare från den appen.

Chromecast Audio – för- och nackdelar

Ljudströmningen sker från tjänsten direkt och inte från din enhet vilket å ena sidan möjliggör att du använder din exempelvis telefon till annat och du behöver inte bekymra dig om att strömningen slukar en massa batteri men å andra sidan blir det svårare att spela upp lokalt lagrat innehåll. Om du vill använda Chromecast Audio för att spela upp ljudfiler som du har sparade på din telefon kan du dock lösa det genom att installera appen ”Plex” alternativt börja prenumerera på Google Play Music och lagra dina ljudfiler i molnet och komma åt dem via din Chromecast Audio därifrån.

Alla med Chromecast Audio-appen installerad på sin telefon kan styra din Chromecast Audio. Huruvida det är en välsignelse eller förbannelse beror nog helt på hur bra musiksmak ens vänner har.